Google+ Randuri pentru suflet: Avizez performanta energetica a casei mele

miercuri, 16 martie 2016

Avizez performanta energetica a casei mele

Dupa o perioada de stat cu parintii, timp in care am mai primit ajutor cu micuta, am decis sa ne mutam singuri. Nu am cumparat, am inchiriat. Inca de la inceput ne-am zis ca dorim contract si stiam ca incheierea acestuia la Administratia fiscala presupunea existenta unui certificat energetic, document care din 2013, prin lege, este obligatoriu atat pentru inchiriere, cat si pentru vanzare-cumparare. Stiam asta pentru ca ne lovisem in trecut de acest document si il platisem chiar noi pentru ca proprietara sa ne faca contract.

Nu prea voiam sa mai platim inca unul, dar, pentru orice eventualitate, ne informasem pe www.avizez.ro despre preturi. Primisem un pont de la un prieten ca acolo aveam sa gasim certificat energetic ieftin.

Norocul nostru a fost ca proprietara, de altfel o femeie foarte draguta si de treaba, avea tot ce ii trebuie. Cred ca daca o intrebam despre un audit energetic, ne-ar fi spus ca l-a facut si pe acela.

Nu ne interesa neaparat performanta energetica a locuintei, ci stiam ca suntem legati de un act pentru a fi in perfecta legalitate atat dumneaei, cat si noi. In plus, sotul avea nevoie de acest contract la locul de munca. Vazusem de la bun inceput ca blocul nu era reabilitat termic si aflasem ca nici nu urma sa fie inclus in vreun program, dar, vara fiind, nu ne-am gandit la eficienta si economie, nici la cat de calduros avea sau nu sa fie iarna. In plus, eram convinsi ca, fiind micuta copila, nu va fi pusa la intretinere, lucru despre care aveam sa aflam ca ne inselasem.

Cu venirea iernii si pornirea termoficarii, am realizat ca trei persoane la intretinere, chiar si cu un apartament complet contorizat, inseamna un cost destul de mare. Primul gand de imbunatatire a performantei locuintei noastre a fost schimbarea tuturor becurilor cu unele economice. Dupa prima luna am constatat o reducere semnificativa a consumului, lucru care nu avea decat sa ne bucure.

Prima saptamana de vreme rea a fost o incercare pentru noi. Studiind cu atentie apartamentul am descoperit ca proprietara isi izolase dormitorul si bucataria pe interior, la sufragerie nefiind necesara datorita balconului inchis cu geam termopan. Am decis impreuna cu sotul sa nu pornim, pentru inceput, decat un calorifer. Cel din sufragerie, unde ne-am si instalat. Curand am descoperit ca un singur calorifer poate incalzi o sufragerie, o bucatarie, un hol si o baie atunci cand apartamentul este izolat, iar geamurile sunt din termopan. In bani, asta a insemnat o reducere a facturii la intretinere cu peste 50%.

Termografie - bloc nereabilitat vs bloc reabilitat

Uneori ma gandesc ce ar fi insemnat sa platim aproape cat dam pe chirie pe o luna de intretinere timp de 4-5 luni cat ar fi fost normal sa dureze iarna, lucru care acum ceva ani, cand inca nu se stiau atat de multe lucruri despre izolatii si performanta termica, despre pierderile de caldura ale blocurilor nereabilitate etc., chiar se intampla.

Acest articol a fost scris pentru proba 7 a Spring SuperBlog 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

RSS